Tài liệu Nuôi cấy tế bào huyền phù của cây nghệ đen (Curcuma zedoaria Roscoe)

Thảo luận trong 'Sinh Học' bắt đầu bởi Thúy Viết Bài, 5/12/13.

  1. Thúy Viết Bài

    Thành viên vàng

    Bài viết:
    198,891
    Được thích:
    170
    Điểm thành tích:
    0
    Xu:
    0Xu
    Introduction
    Zedoary (Curcuma zedoaria Roscoe) plant, a vegetatively propagated species of the Zingiberaceae family, is an aromatic herbaceous plant with a rhizome growing mainly in South Asian and South-East Asian countries, and China [1]. Zedoary is a valuable
    medicinal plant, the essential oil obtained from rhizome has been reported to have antimicrobial activity and be clinically used in the treatment of cervical cancer, the water extract of Zedoary demonstrated antimutagenic activity [2]. It has been also used for stomach diseases, hepatoprotection [3], treatment of blood stagnation, and promoting menstruation as a traditional medicine in Asia [4]. Furthermore, the Zedoary has anti-inflammatory potency related to its antioxidant effects [3]. Higher plants are a valuable source of wide range of secondary metabolites, which are used as pharmaceuticals, agrochemicals, flavours, fragrances, colours, biopesticides and food
    additives [5]. In the end of 1960s, plant cell culture technologies were introduced as a tool for both studying and producing plant secondary metabolites. A highly potent secondary metabolites that is used in pharmaceuticals and food additives have been
    produced through plant cell suspension cultures in large-scale [6, 7]. Cell suspension culture is a requirement for the production of chemicals from plants in a way quite similar to that used for microorganisms, where the utilization of bioreactor becomes feasible [8]. The purpose of this study is to establish an efficient suspension cell culture protocol for C. zedoaria as a starting point to produce bioactive compounds in plant cell culture.



    TÓM TẮT (ABSTRACT)

    Nghiên cứu này trình bày phương thức nuôi cấy callus và tế bào huyền phù của cây nghệ đen
    (Curcuma zedoaria Roscoe). Môi trường MS bổ sung 2% sucrose; 1,0 mg/l 2,4-D và 1,0 mg/l BA
    thích hợp cho nuôi cấy callus từ bẹ lá của cây nghệ đen in vitro. Trong quá trình nuôi cấy, các callus
    thứ cấp được tạo thành từ callus sơ cấp trên môi trường MS có bổ sung 0,5 mg/l 2.4-D và 0,5 mg/l
    BA. Các callus này có màu vàng, rắn và rời rạc. Nuôi cấy tế bào huyền phù được thiết lập với 3 g sinh
    khối callus tươi nuôi trong bình tam giác thể tích 250 ml, chứa 50 ml môi trường MS có bổ sung 3%
    sucrose; 1,5 mg/l 2,4-D và 0,5 mg/l BA với tốc độ lắc 120 vòng/phút. Sinh khối cao nhất đạt 10,44 g
    trọng lượng tươi (0,66 g trọng lượng khô) sau 14 ngày nuôi cấy. Các kết quả này là cơ sở cho những
    nghiên cứu sâu hơn về cây nghệ đen nhằm cung cấp nguồn nguyên liệu tế bào để sản xuất các hợp chất
    thứ cấp ở qui mô lớn.

    References
    [1] L.D. Moi, T.M. Hoi, D.D. Huyen, T.H. Thai, N.K. Ban, Plant resources of Vietnam-Bioactive plants, Vol 1. Agriculture Publishing House, Ha Noi, Vietnam, 2005.
    [2] W.Jr. Syu, C.C. Shen, M.J. Don, J.C. Ou , G.H. Lee, C.M. Sun, Cytotoxicity of curcuminoids and some novel compounds from Curcuma zedoaria, J. Nat. Prod. 61(1998) 1531.
    [3] T. Yoshioka, E. Fuji, M. Endo, Antiinflammatory potency of dehydrocurdione, a
    Zedoary-derived sesquiterpene, Inflamm. Res. 47 (1998) 476.
    [4] H. Matsuda, T. Ninomiya, M. Yoshikawa, Inhibitory effect and action mechanism of
    sesquiterpenes from Zedoariae rhizoma on Dgalactosamine/ lipopolysaccharide-induced liver
    [5] F. Bourgaud, A. Gravot, S. Milesi, E. Gontier, Production of plant secondary metabolites: a historical perspective, Plant Sci. 161 (2001) 839.
    [6] S. Ramachandra Rao, G.A. Ravishankar, Plant cell cultures: chemical factories of secondary metabolites, Biotechno.l Advances 20 (2002) 101.
    [7] H.S. Taha, M.K. El-Bahr, M.M. Seif-El-Nasr, In vitro studies on Egyptian Catharanthus roseus (L.) G. Don.: 1-callus production, direct shootlets regeneration and alkaloids determination, J. Appl. Sci. Res. 4 (2008) 1017.
    [8] M.O. Mello, C.T.S. Dias, A.F. Amarai, Growth of Bauhinia forficata, Curcuma zedoaria, and Phaseolus vulgaris cell suspension cultures with carbon sources, Sci. Agric. 58 (2001a) 481.
    [9] T. Murashige , F. Skoog, A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue culture, Physiol. Plant 15 (1962) 473.
    [10] N.H. Loc, D.T. Duc, T.H. Kwon, M.S. Yang, Micropropagation of Zedoary (Curcuma zedoaria Roscoe)-a valuable medicinal plant, Plant Cell Tiss. Organ Cult. 81 (2005) 119.
    [11] M.O. Mello, M. Melo, B. Appezzato-da-Glória, Histological analysis of the callogenesis and organogenesis from root segments of Curcuma zedoaria Roscoe, Braz. Arch. Biol. Technol. 44 (2001b) 197.
    [12] J.I. Miachir, V.L.M. Romani, A.F. de Campos Amaral, M.O. Mello, O.J. Crocomo, M. Melo, Micropropagation and callogenesis of Curcuma zedoaria Roscoe, Sci. Agric. (Piracicaba, Braz) 61 (2004) 427.
    [13] C.B. Do, F. Cormier, Effects of low nitrate and high sugar concentrations on anthocyanin content and composition of grape (Vitis vinifera L) cell suspension, Plant Cell Rep. 9 (1991) 500.
    [14] A.R. Gould, N.P. Everett, T.L. Wang, H.E. Street, Studies on the control of cell cycle in cultured plant cells: Effect of nutrient limitation and nutrient starvation, Protoplasma 106 (1981) 1.
    [15] C.H. Wu, Y.H. Dewir, E.J. Hahn, K.Y. Paek, Optimization of culturing conditions for the production of biomass and phenolics from adventitious roots of Echinacea angustifofia, J.
     

    Các file đính kèm:

Đang tải...